Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
ProjektrőlProjektleírás

Projektleírás

A projekt az Európai Bizottság 250/2014/EU rendelete által, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) felügyeletével 2014-2020 közötti időszakra meghirdetett Hercule III elnevezésű csalás elleni programjának részeként kerül megfinanszírozásra. A projekt célja az Európai Unió pénzügyi érdekei védelmének előmozdítása, az ebben érintett jogászi hivatások figyelmének felkeltése és érzékenyítés konferenciák, jogi képzés és az ezek eredményei alapján elkészített magyar és angol nyelvű tanulmánykötet segítségével. 

A projekt főszervezője a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, és végrehajtásában számos szakmai és tudományos szervezet közreműködik (lásd kooperációs parnterek). Hat uniós tagállamból (Ausztria, Görögország, Magyarország, Németország, Olaszország és Románia) gyakorló jogászok, akadémikusok és hivatalnokok vesznek részt az egyes eseményeken. A projekt implementációjának kezdete 2018 január, vége 2019 június, amelyet egy zárójelentés elkészítése követ. Ezen időszak alatt két konferenciára és két workshopra kerül sor (bővebben lásd az eseményeknél).

Az első aktivitás a nyitókonferencia, ami a Miskolci Egyetemen kerül megrendezése a Magyar Jogászok az Európai Büntetőjogért Egyesülettel együttműködésben; a második aktivitás egy workshop a Bécsi Közgadságtudományi Egyetemen, a harmadik pedig egy újabb workshop a Nagyváradi Egyetemen. A tevékenységet a Téli Akadémia zárja majd, melyet a Miskolci Egyetem szervez a Magyar Igazságügyi Akadémián az Országos Bírósági Hivatal közreműködésével. Ezzel a nemzetközi összehasonlító jogakadémiával a célunk az előző konferenciák és a teljes kutatás eredményeinek disszeminációja.

A projekt végső célja egy zárótanulmány elkészítése. Minden résztvevő tagállam szabályozása és gyakorlata feldolgozásra kerül az egyes részekben, amit egy összefoglaló kötet, a fejezetek kialakítása pedig lehetőséget teremt majd az összehasonlításra. Szándékunk, hogy az elkészült művet mind a tudományos élet, mind a gyakorló jogászok számára hasznos információkat tartalmazzon az EU pénzügyi érdekeit veszélyeztető bűncselekmények kapcsán. Az elkészült anyag a jogászképzés keretében is felhasználásra kerülhet.

Ha bármilyen kérdése van, nyugodtan keressen fel minket!